Soca de Mots i l’Escola d’Adults de Maó, des del curs 2013-2014, inclou un curs de glosat menorquí dins la seva programació.
Aquests cursos, i altres que es van organitzant a diferents pobles de Menorca, donen continuïtat als cursos de l’Escola Menorquina de Glosat creada el 1999 pel Consell Insular i Soca de Mots amb l’objectiu de revifar i divulgar la glosa i el glosat a Menorca, així com de propiciar l’aparició de nous glosadors i glosadores a fi d’assegurar la pervivència d’aquest gènere.
Fins al 2011, es van fer cursos a tost els municipis de Menorca, impartits la gran majoria per Miquel Ametller i amb una mitjana de deu alumnes per curs, entre els quals han sorgit nous glosadors que han fet créixer el nombre de conradors d’aquest gènere a la nostra illa i que ara agafen el relleu per impartir els cursos d’aquesta nova etapa.
Tallers de glosa
Des del mateix any 1999 el Consell promou els tallers de glosat a les escoles, impartits als mateixos centres escolars que ho sol·liciten, amb l’objectiu d’introduir la població en edat escolar de Menorca en el coneixement d’una de les nostres manifestacions de la cultura popular, el glosat, a través d’aquests tallers que imparteixen membres de l’associació Soca de Mots.
Actualment, els tallers de glosat a les escoles estan inclosos dins el programa Salut Jove i Cultura que organitzen conjuntament els departaments de Benestar Social i Joventut i de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca
Mitjançant aquesta oferta educativa, els al·lots i les al·lotes de sisè curs de primària i tercer curs de secundària poden aprendre què és una glosa, el seu origen, la història d’aquesta modalitat de poesia improvisada a Menorca, amb els glosadors més destacats que ha conegut, i la tècnica bàsica per a la construcció de gloses. També hi ha una part pràctica en què els i les alumnes creen les seves gloses.
A qui va adreçat? A alumnes de 6è de primària i 3r de secundària
Durada: una o dues sessions de 60 min per grup
Nombre màxim d’alumnes: una aula per grup
Període en què s’ofereix l’activitat: d’octubre a maig
Cost: aquesta activitat és gratuïta, subvencionada íntegrament pel Departament de Cultura, Patrimoni i Educació del CIM
A on s’ha de fer la sol·licitud? A la pàgina web creada per al programa Salut Jove i Cultura http://salutjove.cime.es
Termini per fer les sol·licituds: tot el mes de setembre
Cada curs escolar s’ofereixen un total de 30 sessions d’aquests tallers repartides entre els centres d’ensenyament que ho sol·licitin.