Els diferents tipus de carros de traginar mercaderies que trobam a Menorca en els últims cent vint anys evolucionen de les formes més arcaiques cap a models tecnològicament més avançats. El tipus de carruatge més antic que recull la tradició oral és el carro amb barrots, carro rudimentari i senzill construït amb les quatre eines bàsiques de l’arader i que fou usat fins que va desaparèixer el carruatge estirat per bísties com a sistema de transport.
Amb el pas dels anys, es fa evident en aquest carro una progressiva millora i depuració de la tècnica constructiva, i ja dins el segle XX l’evolució d’aquest carruatge donarà lloc a formes més complexes, com el carro amb balustres, que es completarà amb la posterior incorporació de les molles o suspensions a imitació dels carruatges de transportar passatgers provinents de l’exterior de l’illa i que donarà lloc al carret amb molles i al carro giratori, entre d’altres.
Amb la generalització dels cotxes de motor en la vida diària i laboral, molts d’aquests tipus de carruatges, que es resistien a desaparèixer, van incorporar elements més moderns dins la seva maquinària, com ara les rodes de goma, fins que a començament de la dècada de 1960 es varen abandonar definitivament com a mitjà de transport.
Juntament amb tots aquests models grans i complexos, també hi havia carrets més senzills per traginar mercaderies, estirats per la força motriu d’una persona, utilitzats per certs menestrals i elaborats per araders o fusters. Són el carret de fuster o carret de mà i el calàpet.
Els diferents tipus de carruatges que elaborava l’arader eren el carro amb barrots o carro de pagès, emprat per fer les diferents feines de la pagesia; el carretó, el carruatge senzill per al transport de persones, i el carro amb balustres o carro de carreter, que servia per traginar mercaderies d’aquí i d’allà.
Nota: la informació per elaborar aquesta pàgina ha estat facilitat per Antoni Camps Extremera.