L’IPCIME s’elaborarà a partir de les consideracions genèriques i orientatives de la Convenció, de manera que:
a) L’inventari partirà d’una perspectiva dinàmica del patrimoni cultural, que implica reconèixer el patrimoni com una pràctica social en constant evolució i transformació.
b) Prioritzarà els elements que
– s’insereixen en una línia de continuïtat social i temporal
– siguin representatius de la cultura local de la zona
– hagin incidit en la configuració de la identitat dels grups i les persones
c) S’ha de poder identificar un procés de transmissió de l’element entre persones d’un mateix grup o entre grups diversos.
d) S’ha de plantejar amb l’objectiu de poder gestionar en un futur el patrimoni de manera global. Ha de ser, per tant, una eina del desenvolupament local, al servei de l’impuls de l’activitat econòmica local, i al servei d’una millor en la gestió del medi natural i de l’activitat cultural.
e) La selecció temàtica dels elements es farà a partir de les set categories en què es classifica el patrimoni cultural immaterial.
f) Ha de reconèixer determinats elements que, per la seva rellevància social i natural, poden recórrer de forma transversal les diferents categories i subcategories de classificació.
g) S’ha de tenir en compte el coneixement i la implicació de les entitats del territori, com a agents de conservació i dinamització del patrimoni.
h) S’ha de promoure la participació dels portadors de cada element inventariat en la gestió del patrimoni cultural immaterial com a custodis que són d’aquest patrimoni.
Així mateix, atesa la riquesa d’elements que en poden formar part que tenim a Menorca, l’Inventari es desenvoluparà en fases, la primera de les quals ja s’ha iniciat i es durà a terme dins el 2017.