Obra dramàtica de caràcter costumista, en tres actes, escrita per Toni Mesquida Cavaller. És una exaltació a les virtuts del poble ciutadellenc, a l’enyorança de la terra quan un s’ha vist obligat a emigrar a un altre país i al seu amor a la tradició i als costums.
L’acció transcorre en una casa de pagès de Ciutadella, encara que en realitat podria succeir a qualsevol altre poble de Menorca.
L’objectiu de l’autor, a més de divertir l’espectador, era exalçar les virtuts del camp menorquí. Aquestes qualitats són representades pel personatge d’en Joan; per madò Antònia, la seva dona, i per l’amo en Tòfol. Aquest últim, durant tota l’obra va donant lliçons d’estimació a la feina, que tant ell com en Joan aconsegueixen inculcar en l’esperit d’en Tomeu.
A través dels personatges de na Nina i en Jordi, Mesquida plasma l’enyorança pels costums i les tradicions d’aquells que estan lluny de la terra; especialment l’enyorança cap a les festes de Sant Joan i els costums que envolten aquests dies festius.
Se situa en un moment de prosperitat i millora de l’illa, que els menorquins han aconseguit a través del treball. És un moment en què arriben molts forasters a buscar feina i l’autor estableix una comparació d’aquesta situació amb la que es donà a l’Havana quan molts menorquins hi emigraren a la recerca de fortuna.