Probablement derivat del menjar àrab que coneixem com cuscús, a Menorca, es d0na el nom de cuscussó a una menja dolça pròpia de Nadal que es fa a base de pa ratllat i ametlles. Tant se serveix com a postres com es pot utilitzar per farcir el capó tradicional present a les taules de Nadal.
Ingredients:
1/2 kg de pa ratllat sense sal (que es fa expressament per fer aquest dolç), 1/2 kg d’ametlles ratllades, 1/2 kg de sucre, 100 g de sèu, un got d’aigua, panses, pinyons, llimona ratllada i canyella.
Elaboració:
Dins una cassola o un tià de terra foneu el sucre amb un got d’aigua. El sucre ha de quedar desfet, però sense arribar a fer-se almívar. A continuació, afegiu-hi el sèu de porc, les panses, els pinyons, la canyella i la pell de llimona ratllada. Quan les panses s’hagin inflat, incorporau-hi el pa ratllat i l’ametlla també ratllada i ho remenau tot durant un parell de minuts.
Finalment, retirau-ho del foc i treballau el cuscussó fora dels fogons per tal de donar-li la forma que desitgeu, prement-lo bé a fi que quedi una massa consistent i dura, que permeti tallar-la. Ara bé, no heu de deixar que la pasta refredi del tot perquè, per donar-li forma, cal que sigui calenta. D’altra banda, si voleu el cuscussó com a farciment, no cal que la massa sigui tan consistent.
Per acabar, un cop fet el cuscussó, podeu adornar-lo amb fruita confitada per damunt (opcional).