L’oliaigua és un plat tradicional de la cuina menorquina que es pot preparar a qualsevol època de l’any, però que se sol elaborar principalment a l’estiu, ja que el costum és servir-lo acompanyat de fruita estiuenca, com ara figues de cristià o meló, i és quan les verdures de la terra són més gustoses. És un plat senzill i molt fàcil d’elaborar, però molt saborós i saludable, ja que els seus ingredients bàsics són verdures provinents de l’estivada del camp de Menorca.
Ingredients: 1 kg de tomàtics d’estiu ben madurets, 2 cebes, 2 pebres verds, 4 grans d’all, julivert, oli d’oliva, 1 litre d’aigua mineral, sal, pa de sopes i, opcionalment, figues de cristià i patates fregides.
Elaboració
Posau un raig d’oli d’oliva ben generós dins un tià de terra i preparau el sofregit començant per les cebes tallades a rondaxes. Quan comencin a agafar color marró, afegiu-hi els alls i els pebres verds tallats a trossos (els trossos poden ser més grossos que quan feim un sofregit per a un arròs), i finalment els tomàtics pelats i tallats a quarts.
Cada vegada que hi poseu un ingredient heu de salar el plat, i en incorporar-hi els tomàtics afegiu-hi una cullerada petita de sucre. El sofregit s’ha de fer a poc a poc, ben confitat, a foc baix i sense remenar-lo gaire.
Fet el sofregit, abocau-hi un litre d’aigua i rectificau de sal. A continuació, pujau el foc, però anau en compte que no arribi a bullir ja que si es deixa bullir es fa malbé el plat, de manera que just comenci a fer l’escuma prèvia a arrancar el bull, apagau el foc i ja podeu dur el tià a taula.
Notes
A l’hora de servir aquest plat, posau al centre de la taula un parell de plats amb patates fregides amb alls i llorer i, al costat del plat de cada comensal, tres o quatre figues per persona (també hi ha gent que hi posa meló).
Abans de servir l’oliaigua, posau dins cada plat unes quantes sopes de pa i abocau-hi l’oliaigua al damunt. També hi podeu posar una cullerada de tàperes i d’olives tallades que, en escalfar-se, li donaran un gust molt especial.