Oliaigua

L’oliaigua és un plat tradicional de la cuina menorquina que es pot preparar a qualsevol època de l’any, però que se sol elaborar principalment a l’estiu, ja que el costum és servir-lo acompanyat de fruita estiuenca, com ara figues de cristià o meló, i és quan les verdures de la terra són més gustoses. És un plat senzill i molt fàcil d’elaborar, però molt saborós i saludable, ja que els seus ingredients bàsics són verdures provinents de l’estivada del camp de Menorca.

Ingredients: 1 kg de tomàtics d’estiu ben madurets, 2 cebes, 2 pebres verds, 4 grans d’all, julivert, oli d’oliva, 1 litre d’aigua mineral, sal, pa de sopes i, opcionalment, figues de cristià i patates fregides.

Elaboració

Posau un raig d’oli d’oliva ben generós dins un tià de terra i preparau el sofregit començant per les cebes tallades a rondaxes. Quan comencin a agafar color marró, afegiu-hi els alls i els pebres verds tallats a trossos (els trossos poden ser més grossos que quan feim un sofregit per a un arròs), i finalment els tomàtics pelats i tallats a quarts.

Cada vegada que hi poseu un ingredient heu de salar el plat, i en incorporar-hi els tomàtics afegiu-hi una cullerada petita de sucre. El sofregit s’ha de fer a poc a poc, ben confitat, a foc baix i sense remenar-lo gaire.

Fet el sofregit, abocau-hi un litre d’aigua i rectificau de sal. A continuació, pujau el foc, però anau en compte que no arribi a bullir ja que si es deixa bullir es fa malbé el plat, de manera que just comenci a fer l’escuma prèvia a arrancar el bull, apagau el foc i ja podeu dur el tià a taula.

Notes

A l’hora de servir aquest plat, posau al centre de la taula un parell de plats amb patates fregides amb alls i llorer i, al costat del plat de cada comensal, tres o quatre figues per persona (també hi ha gent que hi posa meló).

Abans de servir l’oliaigua, posau dins cada plat unes quantes sopes de pa i abocau-hi l’oliaigua al damunt. També hi podeu posar una cullerada de tàperes i d’olives tallades que, en escalfar-se, li donaran un gust molt especial.

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR