Feines de la pagesia

 

La vida al camp segueix un ritme i un calendari que no sempre coincideix amb el que normalment ens regeix, ja que està molt lligat a les collites i a les èpoques de l’any més apropiades per dur a terme cada una de les feines pròpies de la pagesia.

Així, l’any agrícola menorquí no comença l’1 de gener, sinó que té el seu propi calendari, de manera que es divideix, bàsicament, en tres grans períodes, que antigament s’anomenaven temporades, en què els pagesos organitzaven la vida al camp en funció de la producció de blat.

L’any pagès comença per Sant Miquel (el 29 de setembre); de manera que podem dir que els tres períodes de l’any agrícola menorquí són els següents:

1r. De Sant Miquel a Nadal (es santmiquelnadal), que és l’època de llaurar i sembrar.

2n. Els cinc mesos (de gener a final de maig), que és quan es mantenen i es netegen els sembrats i es preparen les estivades.

3r. Estiu, època de collites, en què les feines principals són segar, batre i mesurar.

Tanmateix, als llocs on es produïa un canvi de pagès, l’inici del cicle agrícola era el 15 d’agost, data en què se solia fer l’estim; és a dir, en què valoraven tot el que hi havia el lloc a fi d’establir el que el pagès entrant havia de pagar al que sortia.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR