Aljubs

L’aljub és un element utilitzat tradicionalment per aprofitar l’aigua de pluja mitjançat un sistema molt eficaç de recollida, canalització i emmagatzematge de l’aigua en un dipòsit a fi de destinar-la al consum humà i, principalment, dels ramats. Malgrat que hi ha diferents tipus d’aljubs, els dos tipus més freqüents a Menorca són els següents.

Per una banda hi ha els aljubs consistents en un dipòsit quadrat o rectangular construït generalment per damunt del nivell del sòl i amb la terrassa superior en lleuger pendent, des d’on es recull l’aigua de pluja per remolc cap a un forat que comunica amb el dipòsit de baix. En aquests aljubs l’aigua de consum s’obté manualment a través del coll, cobert amb una estructura de carreus de marès i amb una obertura d’accés, mitjançant l’ajut d’un poal i una corriola.

Aljub de Ses Rieres

Fons Jaume Riudavets Moll. AISM. CIM

Per altra banda hi ha aquells aljubs consistents en un dipòsit excavat a la roca mare directament, també en pendent, i tancats amb un muret de pedres o amb una paret seca per tal que l’aigua arribi al dipòsit ben neta. Aquests aljubs més senzills es destinen a la recollida i a l’emmagatzematge d’aigua per al consum del bestiar, per la qual cosa es troben en qualsevol indret idoni i poden estar relacionats amb altres construccions ramaderes, com ara ponts, barraques o boers, i, sobretot, amb unes abeuradores fetes amb grans blocs de pedra perquè el ramat hi pugui beure.

Aquest darrer tipus d’aljub presenta també el coll cobert amb una senzilla estructura de carreus de marès, de planta quadrada i coberta plana, que té un petit forat a la base per on es canalitza l’aigua que es recull del terra cap a l’interior del dipòsit soterrat, i una obertura d’accés des d’on s’extreu l’aigua a la superfície amb un poal. Aquesta aigua, una vegada a dalt, s’aboca a una pastereta de pedra encaixada en un dels murs d’aquesta construcció i, d’aquí, es canalitza cap a les abeuradores.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR