El lloc menorquí

  

 La major part d’explotacions agrícoles menorquines, denominades popularment “llocs”, que existeixen en l’actualitat són pràcticament les mateixes que estaven en funcionament durant el que ha estat denominat com a sistema productiu tradicional menorquí, el qual es trobava perfectament consolidat a principis del segle XIX i va perdurar, de manera quasi inalterable, fins a mitjans dels segle XX. Els moments de màxim rendiment d’aquestes explotacions els van experimentar al llarg de la segona meitat del segle XIX i en les dècades posteriors a la Guerra Civil espanyola.

imatge d'un lloc menorquí

Fons Jaume Riudavets Moll. Arxiu d'Imatge i So de Menorca (CIM)

El sistema tradicional d’explotació del medi rural de Menorca era eminentment cerealista, centrat en el cultiu del blat i complementat amb els productes derivats de la ramaderia, una ramaderia sense pastor. Aquest sistema, tal com ens ha arribat a través de la documentació escrita, les fonts orals i la cultural material que encara es conserva, és la conseqüència final de l’evolució del sistema productiu del camp al llarg de les èpoques anteriors, i que evidencia un clar equilibri entre l’explotació i la conservació de l’entorn, i entre l’agricultura i la ramaderia.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR