Costumari de Setmana Santa i Pasqua

 

Les formatjades i els flaons

El menjar més típic de les celebracions de Setmana Santa i Pasqua a Menorca són les formatjades i els flaons. Són un producte originari del món rural i antigament es consumien en Dissabte Sant, després dels dies d’abstinència de la Quaresma i de la Setmana Santa.

Per elaborar-les, encara s’utilitzen les mesures que es feien servir en temps antic: almuds (1 almud = 1.200 g), lliures o terces (1 lliura o 1 terça = 400 g) i unces (3 unces = 100 g)

formatjades amb carn

La formatjada amb carn és una pasta salada feta de farina, sèu, oli, llevat i una mica d’aigua. Té forma de cassoleta tapada i està facida de carn de be o de porc adobada amb sal, suc de llimona, oli i espícies. A més, el farciment es completa amb un trosset de sobrassada i una punteta de sèu. També se’n poder fer amb peix o amb brossat, però aquesta darrera té forma oval.  Com que antigament es duien a coure als forn, solien primar la pasta de la tapadora de les formatjades damunt un motlle amb les inicials familiars gravades, a fi de poder-les identificar a l’hora d’anar-les a cercar.

El flaó és una peça de rebosteria feta amb la mateixa pasta que la formatjada, però farcida amb una bolla feta de pasta de formatge tendre ratllat, oli, ou i un pessic de sal. A la tapadora dels flaons s’hi marca una estrella perquè, quan coguin, s’obrin i la bolla de formatge sobresurti de la pasta. A Ciutadella, aquesta pasta es coneix amb el nom de formatjada amb formatge.

a punt d'enfornar

 

 

                                            flaons tercer pas 

 

 

 

 

 

 

Trobareu més informació sobre els ingredients necessaris i el procés d’elaboració de les formatjades i els flaons a l’apartat de “Rebosteria” d’aquest mateix web al qual podeu accedir a través d’un dels destacats de la pàgina d’inici.

Els fruits del caramel·ler

Els caramels estan molt vinculats a la celebració de Pasqua, com a present que els adults feien antigament als infants després del període d’abstinència i com a regal per destacar el caràcter alegre de la jornada.

El dia de Pasqua, a Menorca, antigament hi havia el costum de recollir els fruits del caramel·ler, un arbre que els fillets havien regat durant tota la Quaresma i que donava els seus fruits el diumenge de Pasqua, quan apareixia ple de caramels que els adults s’havien encarregat de penjar de les branques.

Tanmateix, els caramels de Pasqua menorquins per excel·lència són els caramells llargs de color vermell que encara avui es fabriquen segons els sistema tradicional: es bull sucre amb aigua i glucosa i, un cop elaborat el caramel, s’embolica amb paper parafinat i, per sobre d’aquest, amb un atractiu paper de color d’or.

L’ou de Pasqua

L’ou és símbol del Crist que ha ressuscitat. En la majoria de tradicions antigues d’arreu del món, l’ou és el símbol del naixement i de la resurrecció. D’aquest simbolisme va néixer el costum de l’ou pasqual.

Avui el costum ha sobreviscut secularitzat en les mones de Pasqua amb ous de xocolata, que es poden comprar directament a les pastisseries. Sembla ser que a Menorca aquest costum es va introduir al final del segle XIX i el seu origen l’hauríem de cercar a Catalunya, on la tradició de la mona de Pasqua és molt rica.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR