Els elets

 

Actualment, per Nadal, els treballadors i les treballadores reben el sou extraordinari establert per llei; antigament, entre la gent del camp, aquesta paga extra no es feia en diners, sinó en espècies, i rebia el nom d’elets. Antoni Bonet ens ho explica en la seva obra Menorca pagesa:

Quan jo era petit i vivia amb el meu avi allà al camp, una de les coses que tenc més presents és quan ell pagava els missatges el dissabte de Nadal i els donava aquell quarter de be que havien guanyat per Sant Miquel a Nadal i aquell pa gros; eren els darrers elets que tots els missatges guanyaven en acabar l’any.

També els pagava la darrera mesada, perquè Nadal és la fi d’un any pagès. Ell tenia una manera molt curiosa per pagar els doblers. Quan els homes arribaven el dissabte de Nadal, dia en què sempre s’acabava la feina el migdia, i entraven a les cases, abans de posar-se a taula per dinar ja cada un tenia vora el seu plat el muntet de doblers que li pertanyia segons el que tenia tractat. Tots sabien el que guanyava l’un i altre; tots estaven contents, alegres i satisfets, i no es feia cap referència de si “tú has guanyat açò i jo he guanyat allò altre”.

Els elets eren aquelles coses que guanyaven com a extra del sou: una fogassa que els donaven dins els cinc mesos, un be per Pasqua, un porc pel juliol, i per Nadal el quarter de be i el pa, que en temps antic era de barcella, per fer el cuscussó.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR