Gastronomia nadalenca

 

Postres de Nadal per excel·lència

El cuscussó són les postres de Nadal més tradicionals de Menorca

La base del menjar de Nadal és la carn. Així, el dinar típic del dia de Nadal consisteix, de primer plat, en un bon brou i bullit que ha de contenir carn de porc, de vedella, de be i de pollastre, pilota, patates, col i algun llegum, acompanyat de pasta grossa; i de segon el gall d’indi o el capó facit.

Sopa de bullit

Ingredients: 400 g de xenc, un tros de carn de vedella amb os, 1/2 kg de gallina, un peu de porc o 200 g de xulla, vuit patates senceres però pelades, 200 g de ciurons, quatre tomàtigues, una ceba, un bon tros de col, un manat d’herbes de sopa (api, xirivia, pastanagues, tem) i sal al gust, a més d’un tros de sobrassada i la pilota, d’uns 300 g, feta amb carn picada de porc i vedella, ou, pa ratllat, un poc de sobrassada i un gra d’all trinxat.

Elaboració: Posam uns quatre litres d’aigua dins una olla i, en fred, hi afegim els ciurons que el dia abans haurem posat en remull, la carn, la xulla o peu de porc, l’os de vedell, les verdures, les herbes i ho feim bullir un parell d’hores. Després hi incorporam les patates i la col i ho deixam bullir mitja horeta més.

De primer servirem la sopa, de segon les patates i els ciurons, i de tercer la carn bullida. Per fer la sopa, traurem el brou de l’olla i el posarem dins una altra de més petita a la qual afegirem els fideus o el tipus de pasta que ens agradi més

Capó farcit

Ingredients: 1 capó de 2 quilos dessosat -ens ho poden preparar a la carnisseria-, un llomillo o filet de porc, mantega, 2 grans d’all, 2 ous durs, 200 g de prunes seques sense pinyol, 100 g d’espinacs bullits, 50 g de nous pelades, un got de vi blanc de qualitat, 1 paper d’espícies de ca na Vàzquez o safrà, un llauna petita de pebres vermells, formatge tendre, mig quilo de patató i el suc de dues llimones. També necessitarem fil de cuina i una agulla per a cosir el capó.

Dins una paella sofregirem el filet de porc amb alls i mantega i el reservem a part.

Tindrem el capó net i el regarem amb el suc de llimona i després el salpebrarem. Seguidament agafarem una agulla i fil de cuina i cosirem el capó deixant la part de dalt oberta per poder-lo farcir.

Primer de tot hi escamparem a l’interior les espícines de ca na Vàzquez i despres la resta d’ingredients: prunes, el llomillo tallat a bocinents, trocets de formatge, espinacs, anous, tires de pebres, etc.

Quan el tinguem ple l’acabam de cosir fins que quedi ben tancat, per tal que quan cogui no rebenti. El posam dins un tià de terra o safata per enfornar. El ben regam de vi i el deixem reposar un parell d’hores a la gelera.

Abans d’enfornar-lo afegim un parell de cullerades de sèu de porc o de mantega al tià, rodejam el capó de patató net i pelat, que regarem amb el suc de l’altra llimona, el salam i el feim coure una mitja horeta a 170 graus.

Gall dindi ple de cuscussó

Ingredients: 1 gall dindi, 1 got de vi ranci, xerès sec o conyac, sal i pebre.

Elaboració: Farciu el gall dindi amb el cuscussó que podeu preparar seguint la recepta que trobareu més avall i cosiu-lo amb fil de cuina. Posau-lo dins un tià de terra ben fregat de sèu i, després de ruixar-lo amb vi ranci, ficau-lo al forn a foc mitjà durant un parell d’hores. A la darrera mitja hora hi podeu afegir patató net adobat amb sal i una mica de llimona.

 

A Ferreries, el plat típic del dia de Nadal és la sopa de la reina, plat que també se sol menjar el dia de la Mitjana Festa.

Sopa de la reina

Ingredients: ossos de porc, vedella i gallina, 1 tomàtiga de ramellet, 4 grans d’all, un manat d’herbes de sopa (api, porro, xirivia, pastanaga, una fulla de col i una branca de tem), una ceba, julivert, sobrassada, pilota, pasta, ous durs, oli d’oliva i sal.

Elaboració: Posam tot els ingredients dins una olla per fer el brou, els cobrim d’aigua i els bullim una hora amb l’olla destapada i escumant de tant en tant. Passat aquest temps, colam el brou.

Mentres l’olla és al foc feim les pilotes, ben petites, de la mida d’un ciuró, les fregim dins una paella amb oli d’oliva i les reservam. Al mateix temps, dins una olla a part bullim els ous, els passam per aigua freda i els pelam. Un cop pelats els picam i els reservam.

Posam al foc el brou colat i hi afegim la pasta (fideus, canons o galets petits), les pilotes i l’ou dur picat fins que arranqui el bull. Apagam el foc, la posam dins la sopera i la servim a taula.

De postres, no poden faltar a taula les coques de Nadal, el torró, els amargos, les figures de pasta reial i, a Ciutadella, el cuscussó, que és un dolç típic d’origen àrab.

Cuscussó

Ingredients: 1/2 kg de pa ratllat sense sal que es fa aposta per a fer aquest dolç, 1/2 kg d’ametlles ratllades, 1/2 kg de sucre, 100 g de sèu, aigua, panses, pinyons, llimona ratllada i canyella.

Elaboració: Dins una cassola foneu el sucre amb un got d’aigua de manera que quedi desfet però sense que es faci almívar. Hi afegiu el sèu, les panses, els pinyons, la canyella i la pell de llimona ratllada. Quan les panses s’hagin inflat, incorporau-hi el pa ratllat i l’ametlla ratllada i ho remenau un parell de minuts. Retirau-ho del foc i treballau el cuscussó fora dels fogons, però sense que es refredi, perquè per poder donar-li forma ha de ser calent. El podeu adornar amb fruita confitada.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR